Tot va començar amb el pa

15 jul.

Des de sempre m’ha agradat cuinar. De petita, ajudant la mare o l’àvia; de més gran, experimentant a vegades amb recepta i a vegades sense. Fa poc més d’un any, però, vaig descobrir que la cuina no només era una cosa divertida, sinó que gairebé em servia de teràpia. I tot va començar amb aquesta recepta de pa, que em va arribar a les mans en el moment que més ho necessitava. De manera que, avui, començo aquest bloc de cuina, amb la intenció d’anar fent un recull de receptes, tècniques i idees que m’han anat arribant durant aquest temps, més les que ja portava a sobre gràcies a la cuina de la mare i l’àvia, a més de les que espero que vagin arribant a partir d’ara.

Es tracta del famós pa sense amassat i cuit en cocotte, que de ben segur ja haureu vist en algun racó de la xarxa.

Ingredients:

500g de farina blanca

325ml d’aigua tèbia*

10g de sal

3g de llevat fresc

Barregeu tots els ingredients en un bol gran fins que quedin units, però tingueu en compte que no cal amassar; no ha de quedar una massa homogènia, simplement lligada. Tapeu el bol amb un drap de cuina i deixeu-lo reposar entre 12 i 18 hores en un lloc tranquil i sense corrents d’aire. Un cop hagi reposat, és el moment de fer el plec. Poseu una mica de farina a la taula i aboqueu-hi la massa a sobre. Esteneu-la suaument amb les mans picant una mica, per tal d’aplanar-la i procediu a plegar-la de tal manera que formeu una bola més petita portant els quatre extrems de la massa cap al centre (doblegueu la massa de dalt a passat el centre i de baix al “nou dalt” i seguidament de la dreta a passat el centre i de l’esquerra a la “nova dreta”). Deixeu que la massa reposi dues hores més, deixant la part plegada a sota , embolicada sense apretar amb un drap (si poseu una mica de farina sobre el drap, la massa no s’enganxarà). Passada la primera hora de repòs, poseu la cocotte amb tapa dins el forn i enceneu-lo a 220ºC. Quan hagi passat la segona hora, poseu el pa dins l’olla (posant la part plegada que havia quedat a sota ara com a part superior) i coeu-lo 30 minuts amb tapa i 15 minuts sense.

Aquest pa queda boníssim fet en cocotte, però de fet es pot coure en qualsevol recipient amb tapa que pugui anar al forn. Jo al principi el feia dins d’una olla d’acer inoxidable i descargolava l’agafador de la tapa perquè tenia una peça de plàstic. També hi ha qui el fa dins de recipients de pyrex amb tapa. Ara el faig, com podeu veure en una de les fotos, en una cocotte de Le Creuset i el resultat realment és espectacular.

*La quantitat d’aigua de la recepta amb la qual vaig començar era 300ml. Quanta més aigua posem a la massa, més esponjosa serà la molla del pa, i els forats seran més grossos. Amb més aigua, però, la massa serà més difícil de treballar. Jo he anat provant, de 300ml a 380ml. Amb 380ml queda una molla boníssima, però fer el plec és gairebé impossible i el que és impossible del tot és netejar el drap sobre el qual es deixa reposar la massa després del plec. Crec que 325ml és una bona mida pel que fa a l’equilibri entre una bona molla i la possibilitat de treballar de forma còmoda la massa.

Anuncis

2 Respostes to “Tot va començar amb el pa”

  1. Xavi 8 Agost 2012 a 10:15 am #

    Doncs si la foto és d’un pà teu… te molt bona pinta!

    I que sàpigues que estic molt indignat. Tens un blog des del 15 de Juliol i tot just ARA me’n parles!!

    • cuinadefireta 8 Agost 2012 a 10:26 am #

      Si, el pa és meu. És una foto dels primers que vaig fer de fet! Ara ja queden més rodons.

      I pel que fa al retard… Mira com d’encallat està el bloc encara amb mig mes de vida. 😀 Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

bakerella.com

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Die Landfrau

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Directo al Paladar

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

www.lacuinavermella.cat/

Just another WordPress.com site

DIT I FET

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Cuina per a llaminers

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

%d bloggers like this: