Un pa alemany amb llavors

19 oct.

Entre altres coses, Alemanya és famosa pels seus pans. Sobretot, deixant de banda bretzels i tot tipus de panets, són famosos els pans foscos, amb molts cereals i llavors. A mi el món del pa m’apassiona i, sovint, a la cua de la fleca, em quedo embadalida mirant tota aquella varietat de pans. Trobo fascinant que partint de molt pocs ingredients, s’aconsegueixi tanta varietat d’un producte amb un nom comú, però que els components del grup s’assemblen tant com un ou a una castanya.

Els pans foscos solen ser més secs que els pans blancs. El sègol, tot sovint part principal dels pans foscos, té menys gluten que el blat i per tant, les masses fetes amb sègol són menys elàstiques, i els pans menys esponjosos. Les masses de sègol s’han d’acidificar per inactivar les amilases que conté, que en cas contrari, no permetrien que la massa pugés. Per acidificar-la es pot fer o bé amb una massa mare de sègol o bé, com he fet en aquest cas, amb extracte de massa mare de sègol.

Ingredients:

140 g d’espelta*

140 g de sègol*

220 g de blat*

400 ml d’aigua tèbia

10 g de sal

1 cullerada sopera de mel

1 cullerada de cafè d’extracte de massa mare de sègol**

2 grams de llevat sec

Sèsam, pipes de gira-sol,…

*A casa tenim un molí de farina i, per fer pa, molem directament els cereals. La recepta també es pot fer amb la mateixa quantitat de farina integral. A més, les mides que us he posat, són només una proposta. El millor és anar canviant les proporcions segons el que tinguem a casa i el que vulguem fer amb el pa.

**L’extracte de massa mare de sègol, per si no el coneixeu, és això. Suposo que a Catalunya ho podreu trobar amb reltiva facilitat a botigues biològiques.

La millor manera per a fer aquesta massa és fer-la amb un robot de cuina (o bé amb una batedora de varetes amb els ganxos d’amassar). Poseu tots els ingredients al bol de l’amassadora i ho deixeu que s’amassi uns 10 minuts. Amb una llengua de pastisseria, retireu la massa que haurà quedat a les parets del bol i poseu-la al mig del bol, formant una espècie de bola. Com que la massa és força pastosa, no us recomano treballar-la amb les mans, sinó simplement, amb la llengua pastissera, fer que la massa quedi apilonada al mig. Tapeu el bol amb un drap i deixeu reposar la massa fins que dobli de volum en un lloc tranquil.

Un cop la massa ha pujat, hi aboqueu el sèsam i les llavors de gira-sol (o qualsevol altra llavor que vulgueu) i ho amasseu altre cop amb la màquina (no gaire estona, just que quedin ben integrades les llavors). Seguidament, poseu la massa en un motlle rectangular* untat amb mantega, tapeu-lo i deixeu que la massa torni a pujar mitja horeta. Mentrestant, escalfeu el forn a 220ºC.

Finalment, quan el forn estigui calent, i la massa hagi pujat dins el motlle aproximadament una tercera part del seu volum, poseu el motlle amb tapa al forn uns 3/4 d’hora.

Com veieu és ben fàcil de fer. Amb llevat pel blat i l’espelta (tot i que l’espelta també agraeix molt que hi hagi l’extracte de massa mare) i amb l’extracte de massa mare pel sègol, el pa puja i queda humit i tendre.

*Nosaltres tenim uns motlles de pa com aquests. També podeu fer servir un motlle de pastís rectangular i fer-vos una tapa amb unes quantes làmines de paper d’alumini.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

bakerella.com

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Die Landfrau

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Directo al Paladar

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

www.lacuinavermella.cat/

Just another WordPress.com site

DIT I FET | Recetas dulces y saladas para hacer en casa

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

Cuina per a llaminers

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

%d bloggers like this: